Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Kaua tehtud kaunikene

/ Autor: / Rubriik: Uudis, Uudised / Number:  /

Aasta ime: Kuressaare Laurentiuse remondijärgus kiriku uueilmeline altariruum. Foto: Peeter SäreAlgselt jaanipäevaks plaanitud tööd Kuressaare Laurentiuse kirikus lõppesid mahukuse tõttu alles advendiajal.  
Esimesel advendipühapäeval ootas Kuressaare Laurentiu­se kirikulisi ahhetamapanev pilt: pea aasta restaureerimistööde tõttu kaetud kooriruum avas ennast kogu oma hiilguses. Koori- ehk altariruumi sai pärast 11 kuud kestnud taastustöid, mida tegi Rändmeister OÜ, näha sellisena, nagu see oli enam kui 170 aastat tagasi. Kaunid seina- ja laekujundid olid aastaid varjul lubja- ja värvikorra all, nende olemasolust polnud teadlikud isegi vanemad koguduseliikmed.
Ka restauraatorid, kes objektil tegevust alustasid, ei aimanud nii rikkalikku «saaki», olgu siis tegemist haruldase kassettmaalinguga laes või hauaplaatidega kiriku seina kõrval väljas. Aasta alguses avastatud suurel pinnal säilinud haruldane laekujundus muutis kiriku restaureerimise üldist lähenemist ja tööplaane, mis ei ole muinsuskaitsealases tegevuses kuigi tüüpiline. Restauraatorite hinnangul ei ole midagi nii mastaapset kirikuinterjööris pikka aega ette võetud.
Ajaloolised maalitud pinnad nii laes kui seintel otsustati välja puhastada, konserveerida ja uuesti maalida ka seal, kus need polnud säilinud.  Kunstiajaloolase Juhan Kilumetsa sõnul on Laurentiuse kirikus üks uhkemaid klassitsistlikke interjööre.
Kuigi kiriku altariruum on saanud uue ilme, restaureerimistööd jätkuvad. Põranda ja pinkide ennistamine võib õpetaja Anti Toplaane hinnangul maksta kuni kaks miljonit krooni, lisaks ootavad oma järge seinad ja orel.
Liina Raudvassar