Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Valga praostkonna laulupäev peetakse Rõngus

/ Autor: / Rubriik: Uudis / Number:  /

Valga praostkonna laulupäeva kontsertjumalateenistus algab 8. juunil kell 14.30 Rõngu kirikus.
Laulupäevale eelneb rongkäik algusega kl 14. Osalevad praostkonna kirikukoorid Elvast, Rannust, Puhjast, Karulast, Otepäält ja Nõost, samuti koguduste laululapsed. Külalistena teevad kaasa Puhja seltsimaja naiskoor Läte, Rõngu naisansambel, Külvaja misjoniseltsi projektkoor Soomest, laulu­solistid Ott Indermitte (bariton) ja Eveli Roosaar (sopran) ning muusikaõpilastest (peamiselt Valga praostkonna lastest) ja kutselistest muusikutest koosnev kammerorkester (dirigent Meelis Roosaar, kontsertmeister Eveli Roosaar).
«Juba paari viimase laulupäeva kava on praostkonna muusikasekretäri Miina-Liisa Kuusemaa eestvõttel püütud koostada Valga praostkonnaga seotud heliloojate muusikast: kas on nad Edela-Tartumaal või Valgamaal sündinud või siis elanud-töötanud. Eeloleva laulupäevaga püütakse seda tava jätkata,» selgitab Mart Jaanson.
Helilooja Piret Rips-Laul on sündinud Valgas ja elab praegu Sangaste kihelkonnas. Mart Jaanson on Nõo koguduse õpetaja. Helilooja Pille Kangur on sünnilt otepäälane, tema suvekodu on Valgamaal. Johan Tamverk (1906–1988) pole küll teadaolevalt Valga praostkonnaga seotud, kuid tema kantaat valiti laulupäeva kavasse kindlal põhjusel: enne II maailmasõda kirjutati Tallinna konservatooriumis Artur Kapi kompositsiooniklassis hulgaliselt vaimulikke vokaalinstrumentaalseid suurvorme, mida pole kas kunagi ette kantud või on see juhtunud vaid korra ja juba ammu. «Kes siis muu kui kirik peab need jälle avalikkuse ette tooma,» arvab Mart Jaanson.
Ettekandele tuleb neli teost: Piret Rips-Laulu palvus «Loomisest lootuseni» (tekst Leelo Tungal), Johan Tamvergi kantaat «Ükspäinis» baritonile, segakoorile ja sümfooniaorkestrile (tekst: Ps 62, 1928; baritonile, sopranile, segakoorile ja kammerorkestrile seadnud M. Jaanson), Mart Jaansoni laul «Elavad kivid» laste- ja segakoorile ja kammerorkestrile ning Pille Kanguri «Koduteed» naiskoorile (tekst Gina Gustavsson). Tulge, kuulake ja saage osa!
Kontsertjumalateenistusel teenib Rõngu koguduse õpetaja Lea Kärson koos abilistega.
Juune Holvandus