Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Rõuge kogudus maitses lõikustänupühal, 8. oktoobril kahe aasta töö vilja:

/ Autor: / Rubriik: Uudis / Number:  /

kirikulistele oli imetlemiseks näha kolm Tartu firma Mandragora restaureeritud personaaliaraamatut. Võrdluseks sai käärkambris vaadata restaureerimist ootavat köidet.

Rõuges on kokku viis personaaliaraamatut, mis sisaldavad koguduse liikmete ja nende laste sünni-, ristimis-, leeritamis-, laulatus- ja surmaandmeid alates 19. sajandi lõpust kuni tänaseni. Need sisaldavad lähivaldade suguvõsade eluloolisi andmeid.

«Probleemi teadvustasime kaks aastat tagasi, mil avastasime, et mõnda köidet ei julge hästi avadagi – pudeneb koost,» selgitab Rõuge diakon Kätlin Liimets. Tegemist on rahvasuus kirikukirjaks nimetatud A3 formaadis köidetega, kus vanimad sissekanded pärinevad aastast 1870. Diakoni sõnul on kõigile oma juurte vastu huvi tundvatele inimestele raamatute juurde vaba pääs.

Vanemad veel säilinud personaaliaraamatud on hoiul Tartu Ajalooarhiivis.

Korjandus raamatute restaureerimiseks algas 2005. aastal, tänaseks on kogutud 64 312 krooni. Projekti kogumaksumus on 98 699 krooni. Annetusi, mis tagaks restaureerimise lõpetamise, oodatakse Rõuge kirikus spetsiaalsesse korjanduskarpi või EELK Rõuge Maarja koguduse kontole 10402007421005 Eesti Ühispangas.

EK