Tühi kõht teeb pühadetoidu maitsvaks
/ Autor: Joel Luhamets, Tiina Luhamets / Rubriik: Uudised / Number: 13. aprill 2022 Nr 16 /
Ülestõusmispühade aeg on vaimulikele ja nende perele eriliselt kiire, aga meie pere võtab reeglina aega, et teha Kirju Koera kooki.
Pühade ajal me keedame, värvime ja sööme mune. Munad on tõesti peamine pühadetoit, sest neid tuuakse kingituseks ja nii mõnigi hea inimene lisab oma pühadetervitusele ka kaunilt värvitud muna. Kindlasti ei tohi väärtuslik toit kauaks seisma jääda. Nii et pühadelaua olulisim toit on munad.
Üks asi siiski on, mida Tiina reeglina pühadeks teeb. See on Kirju Koer. Erakordselt maitsev magustoit ja seni ei ole leidunud kedagi, kes teisiti arvaks. Ilmselt munade kõrval on see meie pere oluline pühadetoit. Pasha tegijad me pole olnud, kuid viimastel aastatel on mõni tubli kokkaja ka meie perega seda maiust jaganud. Nüüd on siis ka pasha meie pühadelaual.
Kokkuvõttes, laua katmisega ei ole meie pere suurt vaeva näinud.
Pühad on ikka rikkalike jumalateenistuste aeg. Koguduse õpetaja ja muusikuna oleme mõlemad kogu aeg tegevuses. Reeglina on ülestõusmispüha hommikul järjest kolm jumalateenistust. Esimene algab juba kell 7, järgmised kell 10 ja 12. Peale peajumalateenistuse ning laste- ja perejumalateenistuse võib õhtul olla ka mõni kontsertjumalateenistus.
Jumalateenistuste vaheaegadel ollakse koguduse aktiivsemate liikmetega koos, sest koduskäimiseks jääb aega väheseks. Varem tuli teenida ka mitut kogudust. Siis oli elu veelgi tihedam. Kõik jumalateenistused vajasid ettevalmistamist. Jutluste ja laulukooridega oli tegemist nii palju, et söögiisu kadus ja söömine ei tulnud meeldegi. Lõpuks oli tühi kõht see, mis pühadetoidu eriti maitsvaks muutis.
Pühad on loomulikult perekonna koosolemise aeg. Kõikidel pühade jumalateenistustel oleme koos perega. Koos meiega on seal kaasas nii lapsed kui lapselapsed. Kõikidel on reeglina ka oma suuremad või väiksemad ülesanded jumalateenistuste läbiviimisel.
Vaimulik roog ja pere ühine osadus koos kogudusega on see, mis pühadeaja eriliseks, maitsvaks ja meeldivaks muudab.
Tiina ja Joel Luhamets
Tiina Kirju Koera koogi retsept
300 g võid
500 g pehmeid küpsiseid
250 g marmelaadi (hea, kui erinevat värvi)
5 spl suhkrut
1 muna
1 spl kakaod
vanilliini
2 spl rosinaid
natuke pähkleid
Või (toatemperatuuril pehmeks läinud) vahustada suhkruga, lisada muna, vanilliin ja kakao. Segada hästi läbi. Seejärel segada juurde tükeldatud marmelaad, purustatud küpsised, hakitud pähklid, rosinad. Taigen suruda hästi kokku ja keerata rullina tsellofaan- või pärgamentpaberisse. Panna külmikusse kõvenema (vähemalt pool päeva). Serveerida viiludena.