Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Lauritsapäev on au sees

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

10. august on lauritsapäev. Diakon Laurentsius küpsetati tulerestil 258. aastal Rooma võimude poolt. Legend räägib, et kord olla kästud Laurentsiusel tuua võimudele kogu kiriku vara, mees kogus kokku vaesed ja kerjused ning viis nemad.
Eesti luterlikest kogudustest on Laurentsiuse järgi nimetatud kuus: Kuressaare, Kuu­salu, Laatre, Nõo, Prangli ja Pühalepa. Nimepäeva peetakse meeles kõigis. Kuressaares ja Pranglil on nimepäeva eel väärikas leeripüha. Väiksemal saarel on ka üks titt ristida.
Nõos ja Kuusalus võetakse tähistamine päris põhjalikult ette. Nõo kirikus saab juba päev varem, s.o pühapäeval, alguse kuulutusnädal, kus sõna jagavad vaimulikud Eestimaa eri kogudustest ning muusikalist külakosti toovad oma ala meistrid. (Vt lähemalt kava 7. lk.)
Kuusalus on nimepäeval traditsiooniline teenistus ja õhtul kõneleb pastoraadis mõttekoja raames psalmide tõlkimisest preester Vello Salo. Õhtul on kirikus ka suvehaldja kontsert. Kuusalu rahva lauritsapäeva täisprogramm on 15. augustil, kui kiriku juures toimuvad piknik, lasteprogramm, laat, vabatahtliku reservpäästerühma etteaste, taidlejate kontsert, ekskursioonid kirikusse, lauritsakivi juurde ja surnuaeda. Mõttekojas räägib Einar Laigna hinge puhtusest, kavas on traditsiooniline lauritsapäeva jooks ja õhtukontsert.
Pühalepas ja Laatres peetakse nimepäeva meeles pühapäevasel jumalateenistusel ning õpetaja Ivo Pilli sõnutsi kõneldakse Laurentsiusest pühapäevakoolis ja Tsirguliina keskkooli religiooniõpetuse tundides.

Mari Paenurm