Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Kaks kaunist lasteraamatut – pühendatud lastele, lugemiseks kõigile

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed / Number:  /

Raamatute sünnilood on erinevad, mõni on kiiresti paberile pandud, mõnest saab raamat aastate jooksul.
Neil kahel lasteraamatul, millest siin juttu teeme, on ühiseid jooni: mõlema autorid on vanaemad, kes oma lastele ja lastelastele neid lugusid jutustanud ja neilt inspiratsiooni saanud. Pühendatudki on raamatud lastele ja lastelastele.

Lood väikese kaluriplika elust
Piia on väike kaluriplika ennesõjaaegselt Naissaarelt, kelle kodu on saare kõige läänepoolsemas osas Mädasadamas. Piial on rannarootslasest isa ja eestlasest ema ja ta on ristitud hoopis Silvia Leontineks. Piiaks kutsus ta end väiksena ise ja ka isa kõnetas teda selle nimega. Piia tegudest ja tempudest elu esimese õnneliku seitsme aasta jooksul raamat pajatabki. On rõõmu ja kurbust, on õpetlikku ja naljakat. Kõik katkes siis, kui venelased Naissaarelt elanikud minema ajasid. Mälestused aga jäid ja elavad nüüd raamatukaante vahel oma elu.
Autor Silvia Joon ütleb, et kõigepealt jutustas ema neist asjust, millest ise enam ei mäletagi, siis jutustas ta ise Piia seiklustest oma lastele. «Kirja panin need lood siis, kui lapselapsed sündisid. Lapsed ikka tahtsid, et jutustaksin Piiast, lapselaste puhul mõtlesin, et lihtsam on neid lugeda. Kord tulid kirikuinimesed meile, lugesin neile ka. Õpetaja Patrik Göransson (pr Joon on Rootsi-Mihkli koguduse liige – T. P.) arvas, et sellest võiks ju raamatu saada.»
Väikese Piia lood on nüüd raamatus, kaunistatud vanade fotode, lapselaste joonistuste ja Anni Kalmu illustratsioonidega. Raamat on saadaval Tallinna Rootsi-Mihkli kirikus ja raamatukogudes, selle müügist saadud tulu läheb Naissaare kiriku taastamiseks. Autor ütleb: «Seoses minu lapseea lugudega saad ka aimu, kuidas meie saarel kunagi elati.»
Silvia Joon on Tallinna Polütehnilises instituudis õppinud ja puidutööstuse konstrueerimisbüroos töötanud, Naissaare järel Tallinnas elanud, kuid nüüd pensionipõlves elab Raplas.

Kümme käsku ja usutunnistus igapäevaelus
Lia Kaljuste aastatetagune idee kirjutada lugusid katekismusest jõudis raamatuna «Tiina ja Tarmo lood» sobivasse aega – just ristimise teema-aastate sisse.
Siin on perelood, kus tegelasteks lapsed, vanemad ja vanavanemad. «Nad elavad läbi sündmusi, kus tuleb esile käskudest kinnipidamise vajalikkus, juttu on kirikus olemisest, armulauast, palvest, usutunnistusest, loomisest ja surmast,» räägib autor. «Lood jutustavad pere argipäevast laste silmade ja kogemuste läbi, andes edasi ristiusu põhimõtteid igapäevase elu kaudu.»
Autor on tänulik oma lastele ja lastelastele, kes on andnud lõputute toredate ja ootamatute küsimustega alust neile lugudele. Raamat on mõeldud ristimisõpetuse toetamiseks ja abistamiseks nii peres kui ka koguduse lastetöös. Lia Kaljuste leiab, et lugeda võivad seda ka need lapsed, kes pühapäevakoolis ei käi. Lugemisrõõmu saab siit igaüks. Saadaval laste- ja noorsootöö ühenduses, raamatukauplustes ja raamatukogudes. Kujundus ja illustratsioonid on Elve Benderilt.
Lia Kaljuste on staažikas EELK Laste- ja Noorsootöö Ühenduse lastetöö juht, paljude lasteürituste korraldaja, mitmete trükiste autor, koostaja ja toimetaja.

Tiiu Pikkur