Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Päikeselaulud kõlasid taas Viljandi Jaani kirikus

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed / Number:  /

Nagu tavaks saanud, kutsus Viljandi Jaani kogudus ka sel sügisel lapsi ja noori laule kirjutama ja esitama.

Kiriku kaitsepühakule Francis­cusele pühendatud laulukonkursist Päikeselaul võttis osa 20 noort autorit kokku 22 lauluga. Eelnevatel konkurssidel on latt päris kõrgele tõstetud ning seegi kord võis rõõmustada hoole ja pühendumisega loodud laulude üle. Konkursi tingimused nägid ette, et laul peab olema eesti keeles ja nii sõnad kui viis on omalooming.
Lauludes räägiti loodusest ja loodust, aastaaegadest, kodust, rõõmust, ootusest, igatsusest. Neis oli huumorit, huvitavaid riime ja leidlikkust ning esitusele andsid palju juurde saatepillid. Noorte laulud keskendusid rohkem eksistentsiaalsetele küsimustele, käsitledes ausalt ja siiralt südamel olevaid teemasid ning õpetades hindama erilisi hetki.
Osalejad jagati viide vanuserühma alates 1. klassi õpilastest kuni 25aastaste noorteni ja igas vanusegrupis kuulutati välja võidulugu ning jagati eripreemiaid. Žürii esimees oli Kristiina Ehin. Võidu väärisid Kertu Soometsa «Kaks tähte», Katrina Merily Reimandi «Ootus», Maali Kuke «Kevadine aeg» ja Adena Antoni «Aeg maha». Viimane pälvis ka Kristiina Ehini nimelise preemia.
Noorte vanuserühmas osales ainsana Marta Pedosk Pilistverest lauluga «Olemine». Žürii pidas laulu auhinna vääriliseks ja tunnustas loojat esimese hästi õnnestunud loo kirjutamise ja veenva esituse eest.
Peavõidu pälvis Viljandi kesklinna kooli 8. klassi õpilane Marleen Kuusik, kelle laul «Tee elus pööre uus» oli väga hea sõnumiga ning hästi esitatud. Laulule anti ka Margus Põldsepa nimeline preemia. Peavõiduga kaasnes Pärimusmuusika Keskuse poolt välja pandud järgmise aasta pärimusmuusika festivali päevapass kahele.
Kontserdist jäi tunnustus kõigile noortele sule- ja viisiseppadele, tänusõnad kuuluvad ka laste juhendajatele, eriliselt Viljandi muusikakooli õpetajale Maarika Reimandile, kes on oma õpilastega konkursi põhijõud selle algusest saadik.
Mirjam Tiitus,
üks konkursi korraldajatest