Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Vabariigi aastapäeva tähistatakse ka Vancouveris

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Rapla koguduse õpetaja Mihkel Kukk lendas koos abikaasa Anneliga Kanada läänerannikule Vancouverisse novembri lõpus, et kuus kuud teenida sealset eestlaste Peetri kogudust.

Kohale jõudes ootas neid Peetri kirikus ees üllatus: violetsel kantslipõllel ilutsev suur kukk. «Kunagi varem pole ma kuke sümboli kohal jutlustanud,» kirjutab Mihkel Kukk.

Ilm
Esimesi muljeid vahendades kirjutab Mihkel Kukk, et Vancouverit peetakse üheks kaunima asukoha ja parema elustandardiga linnaks maailmas. Perekond Kuke kasutada on mugav korter südalinna lähedal, samuti auto, sest vahemaad on pikad.
«Sügis on siin kuidagi märkamatult kevadeks üle läinud. Lund nägime kesklinnas vaid ühel päeval enne jõule, kuid mägedes on seda palju ja kaua. Esimesi lumikellukesi märkasime tänaval 31. jaanuaril ning mõnes aias õitsevad roosid väljas talv läbi,» kirjeldab Mihkel Kukk paikkonna loodust. «Kuigi sügis ja talv on siin küllalt vihmased aastaajad, on meie õnneks tänavu olnud päris palju ka päikesepaistelisi ilmu. Kui just ei saja, on linna peal mõnus ringi käia, ainult mäed ei paista siis pilvede seest välja.
Talvel hoiab Kaljumäestik ära põhjast tuleva külma ning suvel ei lase Vaikne ookean siin liiga palavaks minna. Hämmastas see, kui kergelt inimesed riides käivad. Pole harvad juhused, kui mehed tulevad talvel lausa lühikestes pükstes tänaval vastu. Kohalikud ütlevad, et Vancouveri soe ja niiske kliima on väga sobilik looduse ja naiste jaoks, sest mõlemad püsivad kaua värsked ja lopsakad.»

Eesti kirikud
1960ndatel ehitatud Peetri kirikuga on kokku ehitatud ruumid kohalike eestlaste kooskäimisteks, mida kutsutakse Eesti Koduks. Ka keldrikorrus on täies mahus välja ehitatud. Seal asuvad suur söögisaal, raamatukogu, eesti täienduskool ja arhiiviruumid. Vancouveri kogudus tellib ka kaks eksemplari Eesti Kirikut kodumaalt. Mihkel Kuke sõnul jääb üks koguduse kantseleisse ja teine allsaali lugemislauale, kus pühapäevase kirikukohvi või muul ajal saavad inimesed seda vabalt võtta ja lugeda.
Peetri kogudus asutati 1950 ning õpetajateks on olnud Manivald Heinam (1950–1963), Helmut Evald Piir (1964–1976), Thomas Vaga (1978–1987), Karl Laantee (1989–1992) ja Walter Johanson (1992–2011). Praegu ootab kogudus vaimulikke Kodu-Eestist. Peetri kirikut kasutab algusest peale jumalateenistuste pidamiseks ka õigeusu kogudus. Lähim eestlasest preester Stefan Pettai elab aga Lõuna-Kalifornias ja tema jõuab Kanada läänerannikule heal juhul vaid paar korda aastas.
Oma kirik on ka baptistidel, see valmis juba 1956. Sealgi on viimastel aastatel käinud vaimulikud külakorda Eestist. Praegu teenib juba teist aastat Heldur Kajaste.
Kolmandas Vancouveri eestlaste pühakojas, 1960ndate keskel ehitatud ja nüüdseks oma tegevuse lõpetanud nelipühi kallakuga Kodukirikus sai oluliseks töösuunaks eestikeelsete vaimulike raadiosaadete edastamine. Praegu tegutseb hoones hiina kristlik kogudus.

Kogudus
«Peetri koguduses on praegu toetajaid sadakond. Maksimaal­selt on olnud neid ligi 500. Liikmemaksu kui sellist siin ei ole. Igal jumalateenistusel on korjandus, kus inimene paneb ümbrikusse oma nimelise annetuse, mis arvestatakse tema kirikumaksuks. Jõululaupäeval oli kirikus 119 inimest, kellest pea pooled ei osanud eesti keeltki. Kuna jõuluõhtu jumalateenistusel on palju laulu ja muusikat, siis ei takistanud see neid seal osalemast,» kirjutab Mihkel Kukk.
«Tore komme on see, et kõigile kirikus olevatele lastele antakse koguduse poolt jõulupakk. Jumalateenistusel oli inimesi isegi kaugelt Kaliforniast. Kohtasin seal ka tuttavaid Eestimaa eestlasi, kes olid mõneks ajaks tulnud õppima USAsse ja pühadeks saabunud Vancouverisse sugulaste juurde.
Kirikulisi on pühapäeviti 30 ringis ning reeglina on jumalateenistuse järel ka kirikukohv. Kogudus on teinud erikorjandusi puudustkannatajate jaoks Eestis. Tihe side on neil heategevusega tegeleva Rakvere koguduse esimehe Karl Mäesepaga, kelle onu Karl Toming on Vancouveri koguduse nõukogu liige,» kirjeldab Mihkel Kukk koguduse tegemisi.

Inimesed
Mihkel Kukk imetleb koguduse vitaalseid vanaprouasid. Täiesti tavaline on, et 90aastased ja vanemad sõidavad veel suurlinnas autoga ringi. Üks neist on 25. veebruaril 90aastaseks saav Peeter Põllu (1878–1930) tütar Mai Veemes, kes on olnud aastaid ka ustav Eesti Kiriku lugeja. Mai on olnud siin pühapäevakooliõpetaja ja kuni selle aasta jaanuarini ka koguduse nõukogu liige.
1944. aastal põgenes Helmi Põld (1882–1969) kuue lapsega Saksamaale, kust siirduti edasi Kanadasse Vancouverisse. «Huvitav on see, et Põldude kolm tütart abiellusid siin kõik ühe pere kolme poisiga,» teab kohalikku ajalugu uurinud Mihkel Kukk. «Üks neist, Helme, abiellus õpetaja Helmut Piiriga. Viimane olla naljatamisi öelnud, et tema pani sellele kombele piiri peale.»
Vancouveri koguduse täiskogu valis nõukogu uue koosseisu 27. jaanuaril, mis õnnistati tööle 3. veebruaril.
Eesti Vabariigi aastapäeva tähistavad kohalikud kogudused (luterlased, õigeusklikud ja baptistid) tavaliselt ühiselt. Tänavu kogunetakse 24. veebruaril Eesti ühendatud baptistikirikusse. Jutlustab Mihkel Kukk, kes teab öelda, et sel teenistusel saab olema muusikat ja ilmselt võtab sõna ka Vancouveris resideeriv aukonsul Harri Jaakko. Pärast seda on allsaalis pidulik aastapäevalõuna.
3. märtsil on aga Eesti Kodu saalis vabariigi 95. aastapäeva pidulik aktus, kus külla tuleb Marina Kaljurand, Eesti suursaadik USAs, Kanadas ja Mehhikos. Seal esinevad kohalikud eesti laulu- ja tantsurühmad ning järgneb kohvilaud.
Mihkel Kuke e-kirjade põhjal
Sirje Semm

Pildigalerii: