Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Sildu ehitada ja osadust taotleda

/ Autor: / Rubriik: Määratlemata / Number:  /

29.augustist 2. septembrini kogunesid 40 Läänemere-äärsete luterlike kirikute esindajat Saksamaalt, Rootsist, Soomest, Taanist, Poolast, Lätist ja Eestist Tallinna esmakordseks Saksamaa ja põhjamaade kirikukonvendiks.

Konvendi teemat «Igatsus elu ja õigluse järele» käsitleti inimese, ühiskonna ja kiriku aspektist. Töö toimub teoloogiliste arutluste, jumalateenistusliku elu ja isiklike kontaktide kaudu.

Teine maailmasõda tõi kaasa külma sõja ja kirikute koostöö oli häiritud. Selles olukorras esitasid Norra kiriku õpetajad Conrad Bonnevie-Svendsen ja Hendrik Hauge ettepaneku luua luterlike kirikute osadus, kuhu kutsuda ka raudsest eesriidest ida poole jäävate kirikute esindajaid. Asutamiskoosolek peeti novembris 1949 Kopenhagenis.

1999 ilmus konvendi poole sajandi ajalugu. Raamatus on haaravalt kirjeldatud, kuidas Saksa Demokraatliku Vabariigi (SDV) usuasjade ametnikud jälgisid Moskva ülesandel SDV kristlaste osalemist konvendis. SDV koosoleku korraldaja Martin König oli mitut puhku arreteerimise ohus «riikliku julgeoleku ohustajana». Saksa Liitvabariigi esindajatel oli keelatud tulla SDVs toimunud koosolekutele ja SDV pastoreid ei lubatud Lääne-Saksamaale.

Põhjamaadel peetud koosolekutele pääses siiski mõni Ida-Saksamaa esindaja. Ida- ja Lääne-Saksamaa vaimulikel oli võimalik kohtuda vaid Põhjamaadel. Pikkamisi aga asjad paranesid ja nüüd võime kinnitada, et rajatud sillad on üks osa praegusest Euroopa reaalsusest. Aastate jooksul on käsitletud jumalateenistuselu, Piiblit eri aspektidest, Püha Vaimu tööd, koguduseelu ja kiriku ülesehitust, hingehoidu, diakooniat, noorsootööd, pereküsimusi ja oikumeeniat. Raskemad teemad on olnud ühiskonda puudutavad küsimused, kristlaste vastutus ühiskonna ja Jumala ees.

Nõukogude Liidu kokkuvarisemise ja Berliini müüri langemise tulemusena on konvendi töö muutunud. Viimasel ajal on kostnud hääli, et konvent peaks sellisena oma tegevuse lõpetama, sest tema eesmärk on justkui täidetud. Teisalt on öeldud, et just nüüd, kui saame vabalt suhelda ja vahetada kogemusi, on vaja tulla kokku, et arutada läbi, mis lähiminevikus toimus ja kuidas minna edasi. Päris selge on, et mineviku varjud mõjutavad veel kaua meie elu.

Eesti luterlikule kirikule avanes konvendi töö alles pärast vabariigi taasiseseisvumist. Mitmed konvendi külalised olid läinud nädalal esmakordselt Eestis. Suurt huvi pakkus Eesti õhtu, kus vaatasime filmi Eesti kirikuelust ning kõnelesid Euroopa Parlamendi liige Tunne Kelam ja peapiiskop Andres Põder. Pikema ettekande pidas õpetaja Peeter Kaldur. Igahommikune missa värskelt remonditud Tallinna Jaani kirikus ja lõpujumalateenistus Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus oli tõeline osadus.

Avastamist ja äratundmist oli üllatavalt palju.

Sildu ehitatakse edasi. Käesoleval nädalal on kogunenud Sibiu linna Rumeenias enam kui 2000 Euroopa kristlast, et tutvuda omavahel ja üksteise usuga. Suurkohtumise korraldavad Euroopa Kirikute Konverents ja Euroopa Katoliku Piiskoppidekogu Nõukogu. Kesksed ettekanded peavad Euroopa Komisjoni president Manuel Barroso, Konstantinopoli oikumeeniline patriarh Bartholomeus ja kardinal Walter Kasper Vatikanist. Varem on Euroopa oikumeeniline üldkogu kokku tulnud 1989 Baselis ja 1997 Grazis. Sibiu koosoleku teema on «Kristuse valgus paistab kõigile. Ühtsuse ja uuenemise lootus Euroopas.»

Sildade ehitamiseks ja osaduse taotlemiseks oli augustis Mõdrikul Laste- ja Noorsootöö Ühenduse suveseminar ja Pilistveres toimusid diakooniapäevad. Samal eesmärgil peetakse laupäeval Tartus Eesti Kiriku konverentsi «Kirik ja rahvusriik». Tere tulemast!

Elu läheb edasi. «Juhid vahetuvad. Endised juhid lahkuvad, lähevad pensionile, suunduvad vastu võtma uusi väljakutseid, nad põlevad läbi, neil hakkab igav – või on põhjus milleski muus… Tulevad uued juhid. Uusi juhte valitakse või kutsutakse või moositakse või lepitakse nendega kui paratamatusega – või tulevad nad kuidagi teisiti… Juhtide vahetumine on paratamatu ja vajalik.» Need on read, mis tutvustavad kuu lõpus Pärnus Agape keskuses peetavat kristlikku juhtimiskonverentsi.

Hea lehelugeja, uue sügise hakul soovin avastamisrõõmu ja julgust rajada osadust. Ehitamine on kaunis tegevus, milleks Jumal meid kutsub. Osadus on parem kui eraldatus. Sildu ehitada on õilsam kui neid lõhkuda.

Image
Tiit Salumäe
,

assessor